38789
Book
In basket
(Kryminały dla Smakoszy)
Xavier Kieffer, niegdyś mistrz kuchni pracujący w wyśmienitych restauracjach, wyrzekł się haute cuisine i prowadzi w Luksemburgu, w Dolnym Mieście, malutką restaurację, gdzie serwuje swoim gościom potrawkę z zająca, zupę luksemburską i paszteciki podlewane rieslingiem. Jednak pewnego dnia w jego lokalu umiera znany paryski krytyk kulinarny – i nagle na Kieffera pada podejrzenie o popełnienie morderstwa. Gdy później bez śladu znika jeszcze mistrz kuchni, u którego kiedyś się uczył, restaurator postanawia na własną rękę przeprowadzić śledztwo. Natrafia przy tym na tajemniczy, niezwykle smaczny owoc, na pozbawione skrupułów koncerny spożywcze i na chorobliwie egoistycznych kucharzy prowadzących programy telewizyjne. Kieffer coraz bardziej zagłębia się w świat wykwintnej kuchni, zdominowany przez bezwzględną walkę z konkurencją i presję jakości, i tym sposobem odkrywa, o co toczy się ta gra.
Availability:
Wypożyczalnia Czermna
Sprawdź dostępność w bibliotece: sygn. 821.112.2-3 (1 egz.)
Notes:
General note
Na okładce podtytuł: kryminał kulinarny.
Tytuł oryginału: Teufelsfrucht : ein kulinarischer Krimi, 2011
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again